Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 18

Thread: Problem with Pug

  1. #1
    Join Date
    Oct 2011
    Location
    Perth
    Posts
    74

    Problem with Pug

    I have a problem with my Peugeot 406 that is probably BD induced.

    I had been running it for a couple of months on B100 and it was running fine. Then I had to put it into my mechanic for a new radiator and a new AC compressor. Because I told him I was in no hurry, and he was having difficulty sourcing an AC compressor anyway, it was sitting there for about 4 months.

    Now that I finally got it back (still sans AC compressor) the poor thing hardly runs. It starts ok and runs fine up until about 2500RPM and then it just starts running rough and blowing smoke out the back, which it never did before.

    Any ideas what the problem may be? I have mostly run BD on Toyos, Mitsis and Mercs, so pugs are a bit of a mystery to me. The obvious thing to me is that the injectors are gummed up somehow, and they aren't atomising the fuel properly, hence the power loss and smoke.

    Any ideas? Also, if this was the problem, how easy a fix would it be?

    TIA

  2. #2
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    numurkah
    Posts
    493

    Re: Problem with Pug

    The 406 had a few different engines is it the 2.1 with the lucas pump, or the 2.0 HDI or something else?

  3. #3
    Join Date
    Oct 2011
    Location
    Perth
    Posts
    74

    Re: Problem with Pug

    Quote Originally Posted by smithw View Post
    The 406 had a few different engines is it the 2.1 with the lucas pump, or the 2.0 HDI or something else?
    It's the HDI. The bloke that I sold it to, who apparently knew a lot about them, said the turbo was gone. Makes sense - it ran fine up until the tuurbo came on boost and that's when the problems started. Anyhow it's an SEP now, particularly the cost of parts if he needs them - a full set of injectors for one of these things starts at $1800, whereas a full set for a 1HZ (which of course is 6 not 4) is only around $500. I'll never say Toyota parts are expensive again

  4. #4
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    numurkah
    Posts
    493

    Re: Problem with Pug

    I would think it would be more likely that the in tank fuel pump is running low pressure..

  5. #5
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    In the sunshine state.
    Posts
    846

    Re: Problem with Pug

    Pug HDI and B100, look out. The high pressure pump will be letting go, it has rubber seals and in the 307 at least the fuel filter sealant was going, rubber bleed lines on injectors. At least the in tank pump survived. Not sure if the 406 is much different? It preceeded the 307 by a few years only.

    The Lucas pump is another issue, I had one on a 306 but swapped it out when it played up.
    Biodiesel Bandit

    Landcruiser '98 880 series B100.
    Peugeot 306 xtdt B100, did not like B100, takes anything now
    Peugeot 2004 2L 307 HDI Does not like B100
    Bad Peugeot and their rubber seals!

  6. #6
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    numurkah
    Posts
    493

    Re: Problem with Pug

    Ive got a 406, but with a lucas pump, it started pissing fuel out everywhere and I thought the pump had let go, turned out to be a small return line attached to the pump near the number 1 injector. Ive run it for about a year on B100 and 10,000km so far so good. Ive been doing a major service on it, cam belt, water pump etc quite a bit better to work on than the 405, as it has more space around the front of the engine.

  7. #7
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    In the sunshine state.
    Posts
    846

    Re: Problem with Pug

    Good to hear, keep an eye on it, which I am sure you will. my experience was slightly different.
    Biodiesel Bandit

    Landcruiser '98 880 series B100.
    Peugeot 306 xtdt B100, did not like B100, takes anything now
    Peugeot 2004 2L 307 HDI Does not like B100
    Bad Peugeot and their rubber seals!

  8. #8
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    numurkah
    Posts
    493

    Re: Problem with Pug

    Just done the service on the pug, and replaced the cam belt, crank oil seal, water pump, tensioners and the front injector pump seal with a viton seal. The injector pump seal had only just started to leak you could seal the bio around the shaft starting to weep out. . Just noticed something this morning, Often the pug would miss fire when first started from cold kind of like a dead glow plug, Today no miss fire. Its possible that injector pump seal has been letting in a bit of air into the system, as the engine runs quieter, and seem to have a bit more go.

  9. #9
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    WA
    Posts
    3,979

    Re: Problem with Pug

    It is rewarding when you discover something that needs fixing and fix it without expecting any immediate benefit and consequently a minor issue disappears.
    Life is a journey, with problems to solve, lessons to learn, but most of all, experiences to enjoy.

    Current Vehicles on oil based fuels:
    '85 Mercedes Benz W123 300CD Turbodiesel
    '98 Mercedes W202 C250 Turbodiesel (my car)
    '99 Mercedes W202 C250 Turbodiesel (my darling Wife's car) [sold]


    Searching the Biofuels Forum using Google

    Adding images and/or documents to your posts


  10. #10
    Join Date
    Sep 2009
    Location
    Brisbane (North Side)
    Posts
    654

    Re: Problem with Pug

    Congratulations on catching that, a big issue coming your way soon otherwise.

    I know this from 2 run-aways now, both caused by failed front seals.

    out of interest, how was your oil when you dropped it? thin? was there more than you expected?

    The mazdarati ute went with no warning at all. I watch my oil like a crazy bloke as I learnt from the first time. the seal just went 'poof'. I checked my oil that morning before going to work (40 mins in traffic) and by half way home that afternoon it had filled the engine block up with fuel and into the tappet cover.

    dodged a bullet mate, well done.
    Regards,

    Cade.

    2001 100 series Landcruiser
    190,000 Km and counting on B100, 280,000km total on car.
    Naturally aspirated, Walbro Pusher pump just upstream of tank switch valves, Cav filter with reversed fuel flow direction.
    At 160,000 km Rebuilt pump, Reconditioned head and manifolds, glow plugs. Injectors all good after 160,000 km on B100.

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •