Page 7 of 7 FirstFirst ... 34567
Results 61 to 65 of 65

Thread: Problems with 1HDT on SVO

  1. #61
    Join Date
    Oct 2011
    Location
    Perth
    Posts
    159

    Re: Problems with 1HDT on SVO

    Now the plot thickens even further. Having dismantled the pump, I am told by Kim from Total Fuel in Balcatta that there was metal in it, although he couldn't see where it came from.

    It's a complete mystery to me too. The plumbing was that it came in through my shower accessory heat exchanger, then through a Frantz, then through a plate heat exchanger, then through a Delco CAV filter then to the IP. I never experienced and filter blockage issues in either filter, and in any case I can't imagine where the metal would come from anyway.

    Anyhow it doesn't matter - I'm upgrading the turbo and part of it is an upgraded fuel pump. So I just send this one away as is and get an exchange unit

  2. #62
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    WA
    Posts
    4,182

    Re: Problems with 1HDT on SVO

    Quote Originally Posted by Dr Mark View Post
    The plot thickens. The cutoff solenoid has been replaced but the engine is still running on when the ignition is turned off. So it's off for a full IP rebuild. Funny thing is that I never had these problems with Toyo IPs when running B100
    Mark, has the electrical side of things been checked to be working correctly? It could be a short circuit to a live wire could be the cause.
    Easy test, disconnect the wire to the shut down solenoid and the engine should stop.
    If the engine continues, then the solenoid is suspect, or there are other things at fault in the IP.

    Tony
    Life is a journey, with problems to solve, lessons to learn, but most of all, experiences to enjoy.

    Current Vehicles in stable:
    '06 Musso Sports Crew Cab. Running on used cooking oil with 5% to 10% misfuel.
    '2014 Toyota Prius (on ULP)


    Previous Vehicles:
    '90 Mazda Capella. (2000 - 2003) My first Fatmobile. Converted to fun on veggie oil with a 2 tank setup. Died when supercharger stuck at max boost for weeks. Stretched head bolts.
    '80 Mercedes 300D. 2 tank conversion [Sold]
    '84 Mercedes 300D. 1 tank, no conversion. Replaced engine with rebuilt OM617A turbodiesel engine. Finally had good power. Donor for current Fatmobile coupe. (body parted out and carcass sold for scrap.)
    '99 Mercedes W202 C250 Turbodiesel (my darling Wife's car)[sold]
    '98 Mercedes W202 C250 Turbodiesel (my car)[sold]
    Parts Car C220 1993 SOLD.
    '85 Mercedes Benz W123 300CD Turbodiesel single tank using 95% used cooking oil and 5% to 10% misfuel (where someone had filled diesel vehicle with petrol).


    Searching the Biofuels Forum using Google
    Adding images and/or documents to your posts


  3. #63
    Join Date
    Oct 2011
    Location
    Perth
    Posts
    159

    Re: Problems with 1HDT on SVO

    Yes - it was done by Carmine at Dynamic Automotives up in Balcatta - he's got a 80 series himself - he knows them inside out. When I say it didn't cut off, I mean it almost did. When you turned it off the revs would drop down to about 200 or 300 rpm and it would sit there just chugging slowly. I still can't work out how the metal got in there. Are those delphi CAV filters OK? I checked the specs on them and they seemed OK
    Last edited by Dr Mark; 25th August 2018 at 02:56 AM.

  4. #64
    Join Date
    Sep 2009
    Location
    Brisbane (North Side)
    Posts
    716

    Re: Problems with 1HDT on SVO

    The Delphi 296 is a fine filter, but I doubt it will allow enough fuel through? I know I have a different pump in my 1HDFTE. If you do the upgrade and find performance is lacking, swap to the fleet guard ff167A. It has roughly twice the flow. Also run the flow backwards through the filter if you aren’t already, that way the glass bowl gives you a real indication of your fuel condition and your filters will last longer.
    Regards,

    Cade.

    2006 Landcruiser HDJ100 (1HD-FTE) 20,000 on bio
    2006 Ford Courier(WLT Motor), 10,000 on bio
    2002 Landcruiser HZJ105r (1HZ motor) 250,000 on bio (sold)
    2006 Mazda B2500 (WLT motor) 80,000 on bio (sold)



  5. #65
    Join Date
    Oct 2011
    Location
    Perth
    Posts
    159

    Re: Problems with 1HDT on SVO

    Problem is fixed. Replaced the IP with an exchange unit, upgraded to be compatible with an upgraded turbo, and the problem disappeared, but I still don't know why. Then again, I didn't know what was causing it in the first place...

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •